Vai al contenuto
IGNORED

Medaglia

Risposte migliori

Inviato

Jestem tu nowy, niedawno dostałem w swoje ręce medal. Pomóż mi zrozumieć, co to jest i ile jest warte.

IMG_1137.jpeg

IMG_1138.jpeg

Inviato

dobry wieczór, tak mi się wydaje (nie mówię po polsku, ale używam tłumacza Google)

https://www.numisbids.com/n.php?p=lot&sid=3588&lot=1040

Sopra ho scritto: Buonasera, mi sembra questa (non parlo polacco ma ho usato google translate).

18 minuti fa, Marcello71polonia dice:

Jestem tu nowy, niedawno dostałem w swoje ręce medal. Pomóż mi zrozumieć, co to jest i ile jest warte.

Rok 1994 - Setna rocznica śmierci Franciszka II Burbona Srebro - 37,8 mm - 22,83 g - R2 - Wybito w Rzymie. Na awersie: FRANCISCUS II REGNI UTRIUSQUE SICILIAE REX. 1894 - 1994 * Popiersie króla po lewej stronie. Rewers: SACER MILITARIS ORDO COSTINTINANUS SANCTI GEORGII - NEAPOLI * Swastyka Zakonu Konstantyńskiego. Medal został wybity przez Wielkie Magisterium Konstantyńskiego Zakonu Świętego Jerzego, w brązie i srebrze, z okazji setnej rocznicy śmierci Franciszka II. Wiele srebrnych, w specjalnym etui z krzyżem Konstantyńskiego Zakonu, zostało użytych przez księcia Castro jako hołd dla władz, osobistości i współpracowników z okazji oficjalnych wydarzeń stulecia, takich jak uroczysta msza w bazylice Santa Chiara i wystawy pamiątek w Archiwum Państwowym w Neapolu i w Muzeum Filangieri. Wybity po 1861 roku, medal ten można uznać za oficjalny medal Burbonów, jednak nie jest już medalem Królestwa Obojga Sycylii. Oczywiście, w tych emisjach należy uwzględnić wszystkie monety wybite w imieniu Świętego Rycerskiego Zakonu Konstantyniańskiego Świętego Jerzego, którego Burbonowie są Wielkimi Mistrzami. Monety te zostały wybite przez firmę Guccione z Rzymu. Wybito 1000 sztuk z brązu i 250 ze srebra.

Inviato

Grazie mile

Unisciti alla discussione

Puoi iniziare a scrivere subito, e completare la registrazione in un secondo momento. Se hai già un account, accedi al Forum con il tuo profilo utente..

Ospite
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Rispondi a questa discussione...

×   Hai incollato il contenuto con la formattazione.   Rimuovere la formattazione

Only 75 emoji are allowed.

×   Il tuo collegamento è stato incorporato automaticamente.   Mostra come un collegamento

×   Il tuo contenuto precedente è stato ripristinato..   Cancella editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Caricamento...
  • Crea Nuovo...

Avviso Importante

Il presente sito fa uso di cookie. Si rinvia all'informativa estesa per ulteriori informazioni. La prosecuzione nella navigazione comporta l'accettazione dei cookie, dei Terms of Use e della Privacy Policy.